Czytasz teraz
Nie tylko cappuccino i americano. Kawę można pić z jajkiem, masłem albo prażonym czosnkiem
Lifestyle

Nie tylko cappuccino i americano. Kawę można pić z jajkiem, masłem albo prażonym czosnkiem

Międzynarodowy Dzień Kawy

1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji wybieramy najbardziej nietypowe propozycje podania aromatycznego napoju.

Spis treści

    Śpiewając o kawce na wynos w Ale jazz!, sanah zapewne nie miała na myśli napoju bazującego na odchodach zwierząt lub ślinie małp. Jedni do swojego latte dodają typowy słodzik, a inni… masło lub jajko. Oto sześć nietypowych pomysłów na urozmaicenie porannej dawki energii, które nieprzypadkowo prezentujemy akurat dzisiaj. To właśnie dziś, 1 października, obchodzimy oficjalnie ustanowiony w 2015 roku Międzynarodowy Dzień Kawy. Jego założenie jest proste – szerzyć wiedzę na temat napoju i tego, w jaki sposób jest produkowany, promować niezależne palarnie i… znaleźć dodatkowy pretekst do tego, żeby przedkładać go nad herbatę.

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Kawa po batumsku

    Gruzińska kawa po batumsku charakteryzuje się jednym wyjątkowym składnikiem opowiadającym za jej aromat. Do jej przygotowania potrzebujemy bowiem prażonego czosnku. Dzięki temu składnikowi działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i wzmacnia odporność. Ponadto ma przez niego lekko pikantny smak.

    Jak Nocny Kochanek przyrządza cebularze? Poznaj przepis z ich nowej książki kucharskiej!

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Kawa kopi luwak

    Kopi luwak to gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, do którego powstania niezbędne są odchody łaskuna palmowego, nazywanego również cywetą. To jedna z najdroższych odmian na świecie, jednak ze względu na przetrzymywanie zwierząt w niewoli budzi różne kontrowersje. Cena kilograma ziaren kosztuje ok. 2300 zł.

    @erikaramell Kopi Luwak : the world’s most expensive coffee ☕🐾 In Indonesia, civet cats eat the coffee cherries and… poop out the beans before they’re cleaned, dried and roasted. A unique tradition that makes Indonesian coffee culture truly famous #KopiLuwak #Indonesia #Coffee #travel #bali ♬ original sound – Erika

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Małpia kawa

    Cywety nie są jednak jedynymi zwierzętami, wykorzystywanymi do produkcji kawy. W Tajwanie farmerzy nauczyli się współpracować z małpami niegdyś niszczącymi całe zbiory. Aktualnie rolnicy zdobywają wyplute przez ssaki ziarna, które mają delikatny waniliowy posmak zawdzięczany nietypowej obróbce. Trudno jednak o zdobycie sporządzonego z nich przysmaku, bowiem jej zbiory są bardzo małe.

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Cà phê trứng (kawa z jajkiem)

    Cà phê trứng to pochodząca z Wietnamu słodka kawa z żółtkami. Przypomina deser z kremowym wykończeniem i może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Produkty do jej przygotowania każdy zapewne znajdzie w swojej kuchni.

    @homecafe.wow Cà phê trứng Hà Nội #caphetrung #eggcoffee #hanoi #cafevlog #homecafevlog ♬ Mùa thu cho em – Trinh

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Kuloodporna kawa z masłem

    Bulletproof coffee to kolejny nietypowy napój, który łatwo można by przygotować w domu. Do zaparzonej kawy wystarczy bowiem dodać łyżeczkę masła oraz olej MCT lub olej kokosowy. Taka mieszanka ma rzekomo zapewnić jeszcze więcej energii niż zazwyczaj, więc jej spożycie poleca się na przykład przed treningiem. Na takie eksperymenty powinny jednak uważać osoby z podwyższonym cholesterolem.

    Zobacz również

    @goldenbrown.coffee Have you tried Bulletproof coffee? #keto #butter #bulletproofcoffee #buttercoffee #sherpacoffee #goldenbrowncoffee #goldenbrown #coffee #coffeegram #coffeelover #australiancoffee #coffeeroaster #espresso #barista #homecafe #coffeeart #latteart #coffeetutorial #baristabasics #coffeelesson #foodie #foodiegram #melbournecafe #melbourne #australia #coffeeup #yummy ♬ original sound – Golden Brown Coffee

    Międzynarodowy Dzień Kawy: Café Touba

    Pochodzi z Senegalu, a dokładniej z miejscowości Touba. Café Touba to napój z dodatkiem gwinejskiego pieprzu i goździków. Wymieszane z ziarnami kawy przyprawy zostają zmielone na proszek, a następnie zalane wrzątkiem przy użyciu filtru. Tak powstały wywar ma charakterystyczny, słodko-korzenny smak.

    Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

    Do góry strony