Browary Warszawskie – topowa miejscówka z wybitną szamką
Kocham muzyczkę, filmy i NBA. Znam zdecydowanie zbyt dużo polskich…
Browary Warszawskie to nowe, topowe miejsce, gdzie do wyboru macie aż 35 restauracji do przetestowania! Serio, to prawdziwy foodie raj.
Browary Warszawskie to jeden z najciekawszych punktów na kulinarnej mapie Warszawy. Spory teren i dogodna lokalizacja (Wola) sprawiają, że miejsce wypełnione jest różnorodnymi konceptami gastronomicznymi. Znajdziecie tam zarówno znane Wam już restauracje jak Munja Browary Warszawskie czy Sobremesa Tapas Bar, ale Browary Warszawskie to przede wszystkim nowe, ambitne przedsięwzięcia, których nie znajdziecie nigdzie indziej w Polsce. W ostatnim czasie otworzyły się chociażby: Świątynia sportu Roberta Lewandowskiego, Gastronomja ze smakami dawnej Stolicy i francuskim akcentem czy Browar Warszawski w kolebkach XIX leżakowni – to tylko kilka z 35 oryginalnych restauracji, delikatesów i kawiarni znajdujących się w Browarach. Zaciekawieni? Mamy dla Was więcej info!
MUST BE miejscówki w Browarach Warszawskich
Food Hall
Współczesna odsłona historycznych piwnic, jest miejscem spotkań towarzyskich, nie tylko do delektowania się doskonałą kuchnią i koktajlami, ale także do spędzania wolnego czasu. Całość obiektu to aż kilkanaście różnych konceptów gastronomicznych oraz Bar Centralny – jeden z najdłuższych w Polsce. Wszystkie restauracje zostały dobrane tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich nowy koncept Alona Thana pod nazwą The Sushi, Dziurka Od Klucza z OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?!, Silk & Spicy, The Seafood Bar, S’poke & śledzie, The sushi, Falla Wrap, Jasna Sprawa, Boston Burger, okarima Ramen i Viet Nem.
Japonka
Emocje, brak kompromisów, muzyka i oryginalny smak. To cechy charakterystyczne dla Japonki – nowego projektu duetu Linh Nguyen i Dawida Uszyńskiego. Menu zostało skonstruowane tak, aby dzielić się najlepszymi kąskami, a posiłek stanowił przejście przez różne techniki kulinarne. Poza sashimi i sushi, można będzie spróbować dań z grilla robata czy prawdziwej tempury. Wyróżnikiem jest dbałość o selekcję składników – ekstremalnie świeże owoce morza i ryby oraz japońska wołowina. O profesjonalizmie tej dwójki można było się już przekonać odwiedzając wcześniej Japonki Browary Warszawskie oraz Delikatesy Azjatka.
Gastronomja
Restauracja dla prawdziwych mięsożerców z francuskim akcentem. Szefem Kuchni jest Daniel Saczuk, który po latach spędzonych w restauracjach takich jak „U kucharzy”, „Soul Kitchen” i „Żebra i Kości” najlepszą, autorską kuchnię postanowił przenieść na Wolę! W karcie czekają też klasyki kuchni polskiej, a rozmaite dania będą przygotowywane lub wykańczane bezpośrednio przy stoliku z zgodnie z półfrancuskim serwisem. Znakomitą kuchnię umilą występy muzyczne live – na obecnym tu pianinie wybrzmi soul i jazz w aranżacji na 10 palców.
Nine’s
Media okrzyknęły Nine’s świątynią sportu – nowy koncept restauracyjny, którego współudziałowcem jest Robert Lewandowski. Nie myliły się, bo w czteropiętrowej restauracji będzie można nie tylko dobrze zjeść, ale i poznać historię sportu czy podziwiać np. historyczne wydania “Przeglądu Sportowego”, narty Kamila Stocha, złote medale siatkarzy czy buty, w których Lewandowski strzelił historycznego, 41. gola w poprzednim sezonie Bundesligi. Restauracja mieści się na 4 poziomach zabytkowej XIX-wiecznej Warzelni, przy czym każde piętro to inne doznania. Poziom -1 to sports bar z ponad 20 ekranami, parter i pierwsze piętro to restauracja z kuchnią amerykańską z azjatyckim i polskim twistem. Na ostatnim poziomie znajduje się przestrzeń eventowa z trybunami, na wprost których umieszczony został kilkudziesięciu calowy ekran, jak na sali kinowej. Kto ma ochotę na długie jesienne wieczory pełne sportowych emocji?
Browar Warszawski
Jednym z najbardziej wyczekiwanych otwarć był Browar Warszawski, który po blisko dwóch dekadach, w tym samym miejscu, gdzie niegdyś sławni Haberbusch i Schiele, znów warzy świetne piwo. Projekt kulinarno-rozrywkowy, w którym tworzą się losy współczesnego browarnictwa stołecznego. Wszyscy koneserzy dobrego piwa mogą wybierać spośród 18 rodzajów piwa rzemieślniczego, w tym legendarne Grodziskie i Porter, znane z czasów świetności tych dawnych Browarów Warszawskich. W menu znajduje się wiele potraw z opalanego węglem drzewnym Josper Grilla, piwne bestsellery, owoce morza, burgery oraz ciekawe propozycje wegetariańskie. Pianką na kuflu jest piwny food pairing i zestawy przekąsek browarskich. To nie wszystko! Browar Warszawski łączyć się będzie z włoskim konceptem Pizza Lecentano oraz spektakularnym whisky barem!
Mało? W Browarach znajdziecie też: Bakery, Deseo Patisserie & Chocolaterie, Dobro & Dobro Cafe, Vita Cafe, Etno Cafe, Munja, Mykonos Greek & Restaurant Bar, Sobremesa Tapas Bar, Olivos Cafe & Restaurant, Le Paradox, Piccola Italia & Mediterraneo, Azjatka Browary Warszawskie i Japonki Sushi, Hamski Barber, Calypso Fitness Club, Strefa Piękna by Jóźwin i Kobielski. Już wkrótce otworzą swe podwoje kolejne koncepty. Wśród nich Good Lood, Port Royal, Bombaj Masala, Crazy Butcher, Portside Prosto z Portu czy Pizza Lecentano.
Jeszcze więcej info o Browarach Warszawskich znajdziecie TU
Kocham muzyczkę, filmy i NBA. Znam zdecydowanie zbyt dużo polskich rapowych wersów i sposobów na przejście Dark Souls.