Czytasz
Wojna o butter chicken. Kto właściwie wymyślił tę potrawę?

Wojna o butter chicken. Kto właściwie wymyślił tę potrawę?

Dwie restauracje działające w stolicy Indii, Delhi, prowadzą spór dotyczący genezy dania. W grę wchodzi odszkodowanie rzędu 240 tysięcy dolarów.

Popularny portal TasteAtlas zaktualizował niedawno listę 100 najlepszych potraw z całego świata. Ułożono ją na drodze głosowania, w którym wzięło udział ponad 395 tysięcy internautów. Ranking z wynikiem 4,75 gwiazdki na 5 możliwych otwiera brazylijska picanha – stek z dolnej zrazowej, cechujący się głębokim, wyrazistym smakiem. Tuż za nim uplasowały się malezyjski chlebek roti canai i phat kaphrao – charakterystyczny dla kuchni tajlandzkiej stir-fry, gęsto polany bazylią.

Picanha jest popularnym daniem mięsnym w kuchni hiszpańskiej

Między Wisłą a Gangesem

W zestawieniu mamy dwójkę polskich reprezentantów. Pierogi okupują 34. pozycję, wyprzedzając nieznacznie włoskie pesto genovese, a żurek – 98. Dziś skupimy się jednak na daniu, które uplasowało się na 44. miejscu, idealnie między tacos z wieprzowiną a shoarmą. Mowa o butter chicken, nowym bohaterze nagłówków gazet i portali internetowych.

Easy Butter Chicken

O potrawie nie jest dziś głośno ze względu na nieprzeciętne walory odżywcze albo wariację na jej temat przygotowaną przez wyjątkowo kreatywnego kucharza. Przysmak stał się przedmiotem sporu, który rozstrzyga się przed sądem w stolicy Indii, Delhi. Sprawa wygląda na poważną, bo strona podająca się za ofiarę żąda odszkodowania w wysokości nawet 240 tysięcy dolarów.

Pizza z ananasem we Włoszech? Pewna restauracja z Neapolu postanowiła sprostać temu wzywaniu!

Z Pakistanu do Indii

Zarzewiem konfliktu jest ustalenie genezy butter chicken, w samej Azji Południowo-Wschodniej tradycyjnie nazywanego murgh makhani. W powszechnej świadomości przyjęło się mówić o tym, że na pomysł przyrządzania kurczaka w pomidorowo-maślanym sosie we wczesnych latach 50. wpadł Kundan Lal Gujral. Kucharz najpierw serwowała go gościom w rodzinnym mieście Peszawarze. Następnie, gdy już przeprowadził się do Indii, otworzył w Delhi restaurację Moti Mahal i tam szerzył dalej dobrą nowinę. Oprócz tego popularyzował kremowy ser paneer i dal makhani, którego głównym składnikiem jest soczewica.

Eksploatacja cudzego dziedzictwa

Powyższej historii raczej się nie kwestionuje – z jednym małym wyjątkiem. Konkurencyjna sieć lokali Daryaganj przypisuje stworzenie receptury butter chicken swojemu byłemu kucharzowi. Według niej Kundan Lai Jaggi współpracował blisko z Kundanem Lal Gujralem, dzięki czemu sam również zorientował się, jak przygotować danie. Daryaganj za dowód jego praw do przepisu uznaje ręczne wypełnioną umowę partnerską. Zdaniem restauracji to wystarczające upoważnienie do tego, żeby promować się jako pionierzy. Moti Mahal uznają takie działania za nieuczciwą eksploatację cudzego dziedzictwa.

Sprawdź też

Organoleptyczna argumentacja

Lokalni prawnicy uznają sprawę za wyjątkowo zawiłą. – To niecodzienny, wyjątkowy przypadek. Tak naprawdę nie wiesz, kto stworzył pierwsze w historii butter chicken. Sąd stanie przed dużym wyzwaniem i ostatecznie będzie opierać się na poszlakach mówi w rozmowie z portalem CNN Ameet Datta, ekspert ds. prawa intelektualnego w kancelarii Saikrishna & Associates. Według niego sposobem na dotarcie do prawdy mogłoby być zebranie archiwalnych wspomnień od osób znających obu Kundanów. Niewykluczone, że na sali sądowej dojdzie także do kontrolnej degustacji.

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone