Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
5 sierpnia to wyjątkowa data w kalendarzu wielbicieli owoców morza. To czas, by celebrować Dzień Ostrygi – Warszawa pełna jest restauracji, w której zjecie świeże i pyszne owoce morza. Wybraliśmy dla Was kilka propozycji.
Podobno działają jak afrodyzjak. Podobno są też bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), witaminy i składniki mineralne. Wychodzi na to, że jeśli chcecie zaprosić na randkę osobę, która dba o zdrową dietę, nie możecie trafić lepiej. Zobaczcie, gdzie zjecie pyszne ostrygi – Warszawa nie zawodzi.
Kochasz Warszawę? Oddaj na nią głos w konkursie European Best Destinations
Paloma Inn
Pisaliśmy o nich à propos luksusowych frytek, nie może zabraknąć ich również w zestawieniu najlepszych miejsc na ostrygi w Warszawie. Bar Paloma Inn wyrobił sobie markę miejsca, łączącego luksus z komfortem i serwującego dania, łączącego wizualny przepych z najwyższą smakową przyjemnością. Ostrygi złapiecie tam w każdy czwartek. 1 sztuka kosztuje 15 zł, 3 sztuki 45 zł, a 5 sztuk 70 zł (przeliczyliśmy, opłaca się!). Właścicielki Palomy Inn polecają sparować je z winem naturalnym lub koktajlem dirty martini.
Adres: Poznańska 21
Otwarte: codziennie od 12 do północy
NOLA BAR
Jeśli surowe owoce morza to dla Was za mocny zawodnik – co powiecie na wersję grillowaną lub smażoną? Taka wersja ostrygi (w cenie 9 zł za sztukę) to specjalność NOLA BAR, który do Warszawy przeniósł klimat Nowego Orleanu. Tematyczne koktajle, na głośnikach funk, soul i blues, w menu okra, kanapki z krewetkami czy kreolski gulasz. Jeśli jeszcze tu nie byliście – koniecznie sprawdźcie to miejsce. Fun fact, o który nikt nie pytał: miałam kiedyś okazję zajrzeć do kuchni i to właśnie tam nauczyłam sama otwierać ostrygi.
Adres: Wilcza 43
Otwarte: wtorek-czwartek 17-24, piątek-sobota 17-2, niedziela 14-22
Port Royal MINI
W samym sercu Browarów Warszawskich, a także w towarzystwie wielu świetnych knajpek, mieści się restauracja, specjalizująca się w owocach morza i rybach. Ostrygi, które dostaniecie tu przez cały tydzień, kosztują od 11 do 28 zł za sztukę. Można je kupować pojedynczo lub w zestawach po 6 i 12 sztuk (wychodzi taniej). Ja dalej śnię o rabarbarowym ceviche, które tam jadłam. W menu również kalmary, krewetki i małże, do tego wegetariański tatar z pomidorów czy tataki arbuza (!). Jest pewne, że nie wyjdziecie stąd głodni.
Adres: Krochmalna 59
Otwarte: niedziela-czwartek 12-22, piątek-sobota 12-23
JOEL Sharing Concept
JOEL Sharing Concept stał się jednym z ulubionych miejsc mieszkańców Warszawy. Formuła dzielenia się wszystkimi potrawami, które trafiają na stół, okazała się strzałem w dziesiątkę. Od piątku do niedzieli (do wyczerpania zapasów!) możecie dzielić się również ostrygami irlandzkimi. Zjemy tu wersję z szalotką, octem winnym i pieprzem lub z ostrą harissą, olejem i cytryną. Oba warianty kosztują po 14 zł / sztukę.
Adres: Koszykowa 1
Otwarte: wtorek-czwartek 12-23, piątek-sobota 12-24
L’ARC Varsovie
Jeśli poczujecie nastrój na dużą dozę elegancji, zajrzyjcie do L’ARC Varsovie. Menu tej francuskiej restauracji pełne jest wyrafinowanych przysmaków, bazujących na rybach i owocach morza. Ślimaki, krewetki, kraby, homary – mają je wszystkie. W tym towarzystwie nie mogłoby zabraknąć również ostryg, które kosztują od 10 do 24 zł za sztukę. Jeśli macie ochotę skorzystać z menu degustacyjnego, możecie zamówić swoje doświadczenie na stronie Restaurant Club, którą znacie m.in. z Restaurant Weeka.
Adres: Puławska 16
Otwarte: poniedziałek-sobota 10-23, niedziela 11-23.
Jeśli nie na ostrygi, to może do MOFFO?
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.