Kolacja dedykowana pełni Księżyca (nie tylko dla Zodiakary) ⋆⁺₊⋆⁺ 🌕 ₊⋆ ⋆。゚
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie…
Eden Bistro co miesiąc eksploruje astrologiczne aspekty danej pełni Księżyca i łączy je z wysublimowaną podróżą przez smaki. 𝓕𝓾𝓵𝓵 𝓜𝓸𝓸𝓷 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 (Full Moon Dinner) to zachwycający koncept nie tylko dla osób, które rozpisały swoje kosmogramy.
Od 6 do 13 grudnia skorzystacie z menu Full Moon Dinner, związanego z pełnią w Bliźniętach. Przygotowała je Aneta Zabiegała, była szefowa kuchni Yotama Ottolenghi, która pracowała zarówno w gwiazdkowych restauracjach, jak i prywatnych rezydencjach. Z wykształcenia psychodietetyczka, w swojej praktyce dba o wartości odżywcze i przyjemność w duchu comfort food.
– Grudniowa pełnia w Bliźniętach jest o komunikacji, określaniu i nazywaniu naszych stanów, emocji. Może się w tym czasie pojawić nowy sposób myślenia czy potrzeba rozwoju. To dobry czas na pracę z intencjami i słowami, które kierujemy do siebie i do świata – przybliża swoje inspiracje autorka menu. Jak realizuje tę idę w praktyce?
Każde danie ma dwie twarze
Idąc za wątkiem dwoistości i nieoczywistych połączeń, także dania tworzące Full Moon Dinner zestawiają ze sobą skontrastowane elementy. – Spróbujcie, nazwijcie te smaki i towarzyszące im emocje. Słowa mają moc – zachęcają organizatorzy kolacji. Jako przystawka na stole ląduje chrupiący ziemniak z olejem lubczykowym, zanurzony w labnehu. Zaskakujący twist? Kremowy serek ma mocno wędzoną nutę, która świetnie uzupełnia pieczoną bulwę.
Centralną bohaterką dania głównego jest pieczona kapusta hispi, znana też jako kapusta stożkowa. Warzywo było popularne już w starożytności, a jego prozdrowotne właściwości doceniano w Grecji i Rzymie. W Eden Bistro skosztujemy go w towarzystwie aromatycznego sosu truflowego, lekko kwaśnego ponzu i rozkosznych orzechów laskowych.
Deser to kolejne spotkanie zbudowane na kontrastach. Cieplutkie ciastko migdałowe, do tego słodki pieczony ananas, a całość oblana jest słonym karmelem z jałowcem. Idealny finisz tej 3-daniowej przygody. Wszystko pyszne, prawdziwe gastronomiczne rozpieszczanko.
Full Moon Dinner – co? gdzie? jak?
CENA: set trzech dań – 99 zł, wine pairing – 69 zł
GDZIE: Eden Bistro, ul. Jakubowska 16
KIEDY: do 11 grudnia
Sprawdź też: Targi Świąteczny Stół na Mysiej 3
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzę audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.