Czytasz teraz
Kolacja dedykowana pełni Księżyca (nie tylko dla Zodiakary) ⋆⁺₊⋆⁺ 🌕 ₊⋆ ⋆。゚
Kultura

Kolacja dedykowana pełni Księżyca (nie tylko dla Zodiakary) ⋆⁺₊⋆⁺ 🌕 ₊⋆ ⋆。゚

Eden Bistro co miesiąc eksploruje astrologiczne aspekty danej pełni Księżyca i łączy je z wysublimowaną podróżą przez smaki. 𝓕𝓾𝓵𝓵 𝓜𝓸𝓸𝓷 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 (Full Moon Dinner) to zachwycający koncept nie tylko dla osób, które rozpisały swoje kosmogramy.

Od 6 do 13 grudnia skorzystacie z menu Full Moon Dinner, związanego z pełnią w Bliźniętach. Przygotowała je Aneta Zabiegała, była szefowa kuchni Yotama Ottolenghi, która pracowała zarówno w gwiazdkowych restauracjach, jak i prywatnych rezydencjach. Z wykształcenia psychodietetyczka, w swojej praktyce dba o wartości odżywcze i przyjemność w duchu comfort food.

Aneta Zabiegała, fot. materiały promocyjne

Grudniowa pełnia w Bliźniętach jest o komunikacji, określaniu i nazywaniu naszych stanów, emocji. Może się w tym czasie pojawić nowy sposób myślenia czy potrzeba rozwoju. To dobry czas na pracę z intencjami i słowami, które kierujemy do siebie i do świata – przybliża swoje inspiracje autorka menu. Jak realizuje tę idę w praktyce?

Każde danie ma dwie twarze

Idąc za wątkiem dwoistości i nieoczywistych połączeń, także dania tworzące Full Moon Dinner zestawiają ze sobą skontrastowane elementy. – Spróbujcie, nazwijcie te smaki i towarzyszące im emocje. Słowa mają moc – zachęcają organizatorzy kolacji. Jako przystawka na stole ląduje chrupiący ziemniak z olejem lubczykowym, zanurzony w labnehu. Zaskakujący twist? Kremowy serek ma mocno wędzoną nutę, która świetnie uzupełnia pieczoną bulwę.

Full Moon Dinner
przystawka

Centralną bohaterką dania głównego jest pieczona kapusta hispi, znana też jako kapusta stożkowa. Warzywo było popularne już w starożytności, a jego prozdrowotne właściwości doceniano w Grecji i Rzymie. W Eden Bistro skosztujemy go w towarzystwie aromatycznego sosu truflowego, lekko kwaśnego ponzu i rozkosznych orzechów laskowych.

Full Moon Dinner
główne danie

Deser to kolejne spotkanie zbudowane na kontrastach. Cieplutkie ciastko migdałowe, do tego słodki pieczony ananas, a całość oblana jest słonym karmelem z jałowcem. Idealny finisz tej 3-daniowej przygody. Wszystko pyszne, prawdziwe gastronomiczne rozpieszczanko.

deser

Full Moon Dinner – co? gdzie? jak?

CENA: set trzech dań – 99 zł, wine pairing – 69 zł

Zobacz również
ikony motoryzacji

GDZIE: Eden Bistro, ul. Jakubowska 16

KIEDY: do 11 grudnia

Sprawdź też: Targi Świąteczny Stół na Mysiej 3

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony