Wybrano najlepszy ser świata. Polska obeszła się smakiem
Jaki jest najlepszy ser na świecie? Pochodzi z Portugalii i stawiamy dolar przeciw orzechom, że jeszcze o nim nie słyszeliście.
Nie każdy ser jest zdrowy
Polacy kochają jeść ser. To dobrze, bo (w zależności od rodzaju) może być świetnym źródłem białka, wapnia, witamin A i D, cynku, potasu i innych składników mineralnych. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa około 13 kg sera rocznie, jednak najczęściej jest to ser żółty, który jedzony w nadmiarze może prowadzić do podwyższenia cholesterolu. Lubimy też topiony, lecz ten jest jeszcze gorszy – często w jego składzie są barwniki, utwardzane tłuszcze roślinne i konserwanty.
A co z naszą dumą narodową, czyli z oscypkiem? Prawdziwy jest wytwarzany z mleka owczego, a ono – w porównaniu z krowim – ma więcej białka, kazeiny i składników mineralnych. Do tego posiada sporo witamin i składników mineralnych. Zarówno Polacy, jak i zagraniczni turyści lubią zjeść przysmak podczas wizyty w górach. Dlaczego więc nie znalazł się wśród najlepszych serów świata?
„Czekolada z Dubaju” podbija Niemcy. Ustawiają się po nią kolejki
Oto najlepszy ser świata
World Cheese Awards to jedna z największych imprez serowych na świecie. W tym roku odbyła się w portugalskim mieście Viseu, a w konkursie stanęło 4786 serów z 47 krajów. Oceniało je 240 ekspertów, w tym kupców szefów kuchni i dziennikarzy. Punkty dawano ze względu na wygląd, aromat, teksturę, konsystencję i smak, a następnie przyznawano produktom brązowy, srebrny lub złoty medal. Najwyższą oceną (86 na 100 punktów) może pochwalić się pochodzący z Portugalii Queijo de Ovelha Amanteigado.
Jeśli o nim nie słyszeliście, to spieszymy z pomocą. Ser wykonano z surowego mleka owczego i wegetariańskiej podpuszczki z ostropestu, a je się go poprzez odcięcie wierzchu i wydobyciu płynnego środka. Jak wyznał Patrick McGuigan, czyli jeden z ekspertów, jest on lepki i maślany, a także czuć w nim cudowną ziołową goryczkę. Podium uzupełniły szwajcarskie (Tea Fondada na drugim oraz Alpenhorn Mifroma na trzecim miejscu).
Zastanawiacie się pewnie, jak poszło naszym serom. Nie znalazły się one w TOP 14, ale z tego, co możemy wywnioskować ze strony organizatora, złote medale zdobyły: pielęgnowany białym winem ser dojrzewający z mleka koziego Alpejczyk, aromatyczny Old Wańczyk i łagodny, ale posiadający aromaty ziół z łąk Ser Łąkowy Owczy. Gratulujemy!