Czytasz teraz
Wybrano najlepszy ser świata. Polska obeszła się smakiem
Lifestyle

Wybrano najlepszy ser świata. Polska obeszła się smakiem

najlepszy ser świata

Jaki jest najlepszy ser na świecie? Pochodzi z Portugalii i stawiamy dolar przeciw orzechom, że jeszcze o nim nie słyszeliście.

Nie każdy ser jest zdrowy

Polacy kochają jeść ser. To dobrze, bo (w zależności od rodzaju) może być świetnym źródłem białka, wapnia, witamin A i D, cynku, potasu i innych składników mineralnych. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa około 13 kg sera rocznie, jednak najczęściej jest to ser żółty, który jedzony w nadmiarze może prowadzić do podwyższenia cholesterolu. Lubimy też topiony, lecz ten jest jeszcze gorszy – często w jego składzie są barwniki, utwardzane tłuszcze roślinne i konserwanty.

A co z naszą dumą narodową, czyli z oscypkiem? Prawdziwy jest wytwarzany z mleka owczego, a ono – w porównaniu z krowim – ma więcej białka, kazeiny i składników mineralnych. Do tego posiada sporo witamin i składników mineralnych. Zarówno Polacy, jak i zagraniczni turyści lubią zjeść przysmak podczas wizyty w górach. Dlaczego więc nie znalazł się wśród najlepszych serów świata?

„Czekolada z Dubaju” podbija Niemcy. Ustawiają się po nią kolejki

Oto najlepszy ser świata

World Cheese Awards to jedna z największych imprez serowych na świecie. W tym roku odbyła się w portugalskim mieście Viseu, a w konkursie stanęło 4786 serów z 47 krajów. Oceniało je 240 ekspertów, w tym kupców szefów kuchni i dziennikarzy. Punkty dawano ze względu na wygląd, aromat, teksturę, konsystencję i smak, a następnie przyznawano produktom brązowy, srebrny lub złoty medal. Najwyższą oceną (86 na 100 punktów) może pochwalić się pochodzący z Portugalii Queijo de Ovelha Amanteigado.

Jeśli o nim nie słyszeliście, to spieszymy z pomocą. Ser wykonano z surowego mleka owczego i wegetariańskiej podpuszczki z ostropestu, a je się go poprzez odcięcie wierzchu i wydobyciu płynnego środka. Jak wyznał Patrick McGuigan, czyli jeden z ekspertów, jest on lepki i maślany, a także czuć w nim cudowną ziołową goryczkę. Podium uzupełniły szwajcarskie (Tea Fondada na drugim oraz Alpenhorn Mifroma na trzecim miejscu).

Zobacz również
Restaurant Week 2024

Zastanawiacie się pewnie, jak poszło naszym serom. Nie znalazły się one w TOP 14, ale z tego, co możemy wywnioskować ze strony organizatora, złote medale zdobyły: pielęgnowany białym winem ser dojrzewający z mleka koziego Alpejczyk, aromatyczny Old Wańczyk i łagodny, ale posiadający aromaty ziół z łąk Ser Łąkowy Owczy. Gratulujemy!

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony