Znaleziono najstarszy ser świata. Od 3600 lat leżał w… trumnie
Zastanawialiście się kiedyś, ile lat ma najstarszy ser świata? Na to pytanie odpowiedzieli chińscy naukowcy. Fragmenty twarogu znaleźli w trumnie.
Wiek gra rolę
Czy powiedzenie im starszy, tym lepszy ma zastosowanie w przypadku sera? Poniekąd, bo dojrzewanie to faktycznie jeden z najważniejszych etapów jego produkcji. To właśnie w tym czasie nabiera aromatu, zapachu i smaku, a także zmieniają się jego konsystencja i wygląd. Dojrzewanie nie może jednak trwać wiecznie – przyjmuje się, że w zależności od rodzaju proces ten wynosi od kilku dni do nawet kilku lat. Nie można jednak przesadzić.
Jak więc smakowałby najstarszy ser na świecie? Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, pewnie kiepsko – zwłaszcza że najnowsze badania udowodniły, że ten liczy sobie ponad 3600 lat. Ślady znaleziska naukowcy odkryli na mumiach, a obserwacje opublikowali na łamach magazynu Cell.
Najstarsze wino na świecie odnalezione w hiszpańskiej Carmonie. Ma dwa tysiące lat
Spór o najstarszy ser świata
Z jakiego okresu pochodzi najstarszy ser świata? Badacze spierają się o tę kwestię od lat. Niektórzy twierdzą, że kolebką produkcji była Polska, a dokładniej Kujawy – i to aż 7500 lat temu! Nie tak dawno temu odnaleziono służącą do tego ceramikę. – Naczynia miały dziury, bardzo podobne do tych, których dzisiaj używa się do odsączania serwatki. Zanim to jednak potwierdzono, trzeba było znaleźć konkretne dowody, bo odsączać można różne produkty. Po analizie chemicznej, do której zastosowano sprzęt laboratoryjny najnowszej generacji, okazało się jednak, że były tam ślady mleka – powiedziała Melanie Salque z University of Bristol na łamach pisma Nature.
Archeolodzy z Uniwersytetu w Katanii uważają, że ser wcale nie jest taki stary. Według nich jego powstanie datuje się na 3200 lat wstecz. Szacunkom pomogło odkrycie sera w dzbanie w jednym z grobowców, lecz po poddaniu go analizie okazało się, że został on skażony bakterią, wywołującą śmiertelną chorobę brucelozę. – Jest to najprawdopodobniej najstarszy zachowany ser, jaki odkryto. Jak dotąd nie byliśmy pewni, czy ser rzeczywiście był częścią codziennego życia Egipcjan (…). Wiemy, że wyprodukowano go głównie z mleka owczego i koziego, ale dla mnie naprawdę trudno wyobrazić sobie jego specyficzny smak – skomentował archeolog dr Enrico Grec.
Zakonserwowany w grobowcu
Swoją cegiełkę w tej frapującej sprawie dołożyli właśnie naukowcy z Instytutu Paleontologii Kręgowców i Paleoantropologii Chińskiej Akademii Nauk. Podczas wykopalisk w północno-zachodnich Chinach w 2003 roku na pustyni w regionie Xinjiang natrafiono na trumnę. Po otwarciu okazało się, że spoczywa w niej pochowana około 3600 lat temu kobieta. Suche warunki i szczelność trumny sprawiły, że świetnie zachowały się nie tylko jej szczątki, ale i fragment żywności.
Rozrzucone wokół szyi kobiety kawałki pokarmu to ser, a dokładniej twaróg wyprodukowany z kefiru. Wyizolowano z niego ślady krowiego i koziego DNA, a także DNA mikrobów odpowiedzialnych za fermentację. Co ciekawe, ludność lokalna przechowywała mleko od różnych gatunków w oddzielnych naczyniach, odmiennie niż to np. działo się w serowarstwie na starożytnym Bliskim Wschodzie czy w Grecji – czytamy w artykule w Cell.