Czytasz teraz
Otwiera się Warmut – połączenie klasyki i nowoczesności
Opinie

Otwiera się Warmut – połączenie klasyki i nowoczesności

Warmut

17 sierpnia, w zabytkowym budynku MDM otworzy się WARMUT – nowy lokal twórców m.in.: Nocnego Marketu, Klubu Niebo oraz restauracji Raj w Niebie. Miejsce zaserwuje swoim gościom szeroką selekcję wermutów, zachowując przy tym ducha warszawskiej tradycji. Alkohol niegdyś popularny w czasach PRL-u, powraca na salony w nowym, orzeźwiającym wydaniu. Dopełnieniem będzie autorska kuchnia zbudowana na bazie produktów z puszek i wermutu oraz podawana w formie przegryzek.  Tego w Warszawie jeszcze nie było!

Z wielką radością informujemy, że w samym centrum Warszawy, przy ulicy Marszałkowskiej 45/49, w zabytkowym budynku MDM, otworzy się WARMUT bar. Warmut, jak nazwa wskazuje, swoją koncepcję opiera na selekcji wysokiej jakości wermutów. Ten trunek to orzeźwiające wino na bazie ziół i naturalnych składników, który pito w Warszawie w czasach PRL-u. Obecnie staje się coraz bardziej popularny na całym świecie.

POWRÓT WERMUTU

WARMUT, jak sama nazwa wskazuje, swoją koncepcję opiera na selekcji wysokiej jakości wermutów. To orzeźwiające wino na bazie naturalnych aromatów i mieszanki ziół, kiedyś postrzegano jako bardzo modny i wykwintny alkohol. Na przełomie lat 60. i 70. nieco o nim zapomniano i zaczęto używać głównie jako składnika popularnych drinków.

Od niedawna zaobserwować można jednak wielki powrót wermutu. Bary opierające się na tym konkretnym alkoholu znajdziemy już w Barcelonie, Nowym Jorku, San Francisco, Londynie i Sydney. Niebawem Warszawa dołączy do tego grona!

Co ciekawe, mieszkańcy stolicy już kiedyś pijali wermut – i to w dużych ilościach. W czasach PRL-u był to jeden z niewielu dostępnych alkoholi na rynku, a sprzedawano go w nie tylko w Peweksach, ale również aptekach.

WARMUT odkryje wermut na nowo! Alkohol ten klasycznie serwowany będzie z lodem, cytrusami i syfonem wypełnionym wodą. W efekcie, przy stoliku samodzielnie przygotujemy orzeźwiający aperitif, by delektować się nim przez długi wieczór. W menu barowym nie zabraknie również koktajli (na bazie wermutu, ale nie tylko), wina oraz piwa.

Warmut

POWRÓT PUSZEK

Ofertę barową uzupełni kuchnia inspirowana starym, ale wytrwale pielęgnowanym zwyczajem serwowania przegryzek w towarzystwie jakościowego alkoholu. Co kluczowe, menu bazuje w całości na puszkach oraz wermucie! Ponad 50 pozycji – w tym także opcji wegetariańskich – stworzonych do wspólnego zamawiania, próbowania i dzielenia się przy stole.

W karcie WARMUTU znajdziemy zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski, duży wybór talerzyków oraz kanapek. Goście będą mogli zjeść m.in. ser kozi w panko z sosem wermutowym czy pikantną czarną fasolę z mackami ośmiornicy, a do nich dobrać oliwki z karczochami, wytrawną bitą śmietanę czy galaretki z wermutu.

Dodatkowo, w lokalu będzie można kupić najlepszej jakości produkty w puszkach – importowane specjalnie z Hiszpanii, Francji i Portugalii.

Zobacz również
Basement Fight Circle Warszawa

ROZBUDZIĆ MDM

Bar działać będzie przez 7 dni w tygodniu, przy ul. Marszałkowskiej 45/49 – tuż obok Placu Zbawiciela. Właściciele, opracowując koncepcję miejsca, skupili się na pielęgnowaniu wspomnień związanych z budynkiem MDMu i samym miastem. We wnętrzach doszukamy się więc nawiązań do historii i klimatu Warszawy, z przyjemnym powiewem nowoczesnych akcentów – m.in. ścianami graffiti.

Za Warmutem stoją twórcy m.in.: Nocnego Marketu, Klubu Niebo oraz restauracji Raj w Niebie. Po kilku miejscach, które na stałe wpisały się już w gastronomiczno-rozrywkową mapę stolicy, przyszła pora na kolejne! WARMUT będzie pierwszym lokalem z całego kompleksu planowanego pod adresem Marszałkowska 45/49


Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony