Going. FOODIES x Delivery Week – testujemy menu z włoskiej restauracji La Repubblica
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE
Kolejne konferencje rządowe nie napawają optymizmem. Z zamknięciem branży gastronomicznej musimy się liczyć jeszcze przynajmniej do końca stycznia. Pamiętajcie jednak o nadal trwającym Delivery Week. W ramach inicjatywy możecie zamówić jedzenie na dowóz w atrakcyjnej cenie z wybranych restauracji w całym kraju. W dzisiejszym odcinku serii Going. Omnomnom testujemy menu z włoskiej restauracji La Repubblica w Warszawie.
W ten mroźny, styczniowy dzień przenosimy się na chwilę do słonecznej Italii. Restauracja La Repubblica oferuje w swoim menu m.in. przepyszną pizzę, która przygotowywana jest w wysokiej jakości opalanym drewnem piecu, pochodzącym z południowej części Włoch. Wśród propozycji obiadowych znajdziemy tam obowiązkowo pasty – m.in. gnocchi al ragù, czyli rodzaj włoskich klusek z pomidorowym sosem mięsnym, czy tagliatelle con broccoli e salsiccia, czyli klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna z kiełbasą włoską i brokułami. Do zamówienia polecamy wybrać jedno z wyselekcjonowanych włoskich win – coś dla siebie znajdą tam zarówno amatorzy rześkich, lekkich napitków, jak i bardziej wyrazistych i ciężkich.
My dzisiaj będziemy kosztować specjalnego menu w ramach Delivery Week, dzięki któremu w cenie 39 zł za osobę możecie sprawić sobie prawdziwą (nie tylko) włoską ucztę. Zaczynamy!
Na rozgrzewkę
Zupa stracietalla alla romana
Konsumpcję menu w wariancie A zaczynamy od rosołu wołowego, któremu towarzyszy lekka pierzynka z parmezanu. Do tego delikatne paluszki chlebowe grissini, które idealnie akcentują słony smak zupy. Delikatna konsystencja i angażujący zmysły aromat świetnie się uzupełniają. Balansujemy między nasyceniem a rozbudzeniem apetytu na główne danie.
Zuppa di pomodoro
W wersji wegetariańskiej mamy natomiast pyszną zupę pomidorową o kremowej, lekkiej konsystencji. To świeża propozycja dla amatorów dojrzewających na słońcu włoskich pomidorów. Do zupy dodana jest aromatyczna, polana oliwą foccacia ze świeżymi ziołami i solą. Przygotowywane na miejscu, chrupkie pieczywo doskonale uzupełnia kremową zupę o wyrazistym cierpko-słodkim smaku.
Aromatyczne drugie danie
Tagliatelle manzo
Mile rozochoceni pierwszym daniem, zaczynamy spotkanie z głównym bohaterem wieczoru. Przed nami makaron z wołowiną w winie z kasztanami. Szerokie wstążki pappardelle są podstawą intensywnie aromatycznej rozmowy między dodatkami: spomiędzy soczystych kawałków mięsa docierają do nas nuty oliwy truflowej, smak pomidorków koktajlowych, a całość kompozycji domyka świeżo starty ser peccorino. Najbardziej fascynują jednak jadalne kasztany – delikatne, lekko słodkie marroni przenoszą nas do jesiennej Italii.
Risotto alle tartufo fresco
Po rozgrzewającym pierwszym daniu w postaci pomidorowej zupy-krem, czeka nas pyszne risotto z posmakiem świeżej trufli Unicatum. Trufla Unicatum, z łac. Tuber Uncinatum Chatin, znana jest też pod nazwą burguny. To prawdziwy rarytas z Włoch, który od letniej trufli odróżnia m.in. o wiele bardziej intensywniejszy aromat i ciemniejszy, niekiedy nawet czekoladowy kolor miąższu. Jej orzechowo-ziemisty smak podbija słony parmezan w towarzystwie świeżych liści rukoli.
Do każdego menu dodawana jest buteleczka Baileys (50 ml).
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE