Czytasz teraz
Restaurant Week® 2025: zaczęła się jubileuszowa edycja
Lifestyle

Restaurant Week® 2025: zaczęła się jubileuszowa edycja

Kiedy to zleciało?! Restaurant Week® w 2025 roku obchodzi 10 lat istnienia. W tym czasie intensywnie promował kulturę stołowania się na mieście w najciekawszych restauracjach. Dziś rozpoczęła się kolejna edycja tego gastronomicznego święta. Akcja potrwa do 17 kwietnia.

Restaurant Week® jest obecnie jednym z największych festiwali restauracyjnych na świecie. Obejmuje bowiem tysiące restauracji w Polsce, które obsłużyły już ponad 2 miliony gości. Znajdziecie tu zarówno ukochanych ulubieńców, jak i ekscytujących debiutantów. Jedno jest pewne: wszystkie kubki smakowe znajdą propozycję dla siebie.

Sprawdź też: Heksagon 2.0 – poznaj jedną z najlepszych restauracji w Polsce

Restaurant Week 2025
Heksagon 2.0, fot. mat. promocyjne

Restaurant Week® 2025: Jak to działa?

Zasady są bardzo proste. Wchodzisz na stronę Festiwalu i rezerwujesz dla siebie doświadczenie gastronomiczne w wybranym mieście i miejscu. Wybierasz jeden z dwóch wariantów menu (pro tip: najlepiej jest wtedy, gdy dwie osoby biorą dwa różne menu i dzielą się jedzeniem!). Kalendarz pozwala Ci znaleźć dogodny dzień i godzinę. Za całość płacisz z góry, więc na miejscu nic Cię nie zaskoczy (to dobra opcja dla osób, które obawiają się rachunków za swoje uczty). Cena zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł) za osobę. W cenie jest przystawka, danie główne, deser i napój (z procentami lub bez). Na ucztę przewidziano 90 minut, więc bądź punktualnie, by w pełni rozkoszować się swoim doświadczeniem.

Gdzie i co jeść?

Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Wszystko zależy bowiem od tego, jaką kuchnię preferujesz. Jeśli chodzi o opcje warszawskie, nie odmówimy sobie wizyty w restauracji LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy (na oku mamy zwłaszcza chrupiące boczniaki bulgogi z ryżem kleistym z sezamem i kolendrą i szpinakiem Goma Ae). Jeśli cenicie te grzyby, przetestujcie też smażonego boczniaka ze świeżym estragonem i kaszą bulgur w Rusiko (w menu mięsnym kuszą tradycyjne pierogi gruzińskie z regionu Pszawetia). W Poznaniu naszym pewniakiem jest stylowa Perełka, która oferuje podróż w czasie do lat 90. Można też podążać szlakiem nagrodowym, bo po każdej edycji wyłaniane są ulubione miejsca gości. We Wrocławiu zaglądalibyśmy zatem do Peruwiany, a w Krakowie nadrobilibyśmy HINT.

A może na śniadanie?

Głównej edycji Festiwalu od jakiegoś czasu towarzyszy także BreakfastWeek! Projekt zachęca do niespiesznego śniadaniowania przy kubku kawy. Z akcji skorzystasz w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Wrocławiu i na Śląsku. Zestaw kosztuje 35 zł za osobę. Smacznego!

Zobacz również
phase zero

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony