Dokument o protestach społeczności LGBT, premiera książki o hip-hopie czy koncert islandzkiej kompozytorki – to wszytko czeka Cię bez wychodzenia z domu. Sprawdź cotygodniowe zestawienie najlepszych wydarzeń online od redakcji Going.
Festiwale filmowe, koncerty, spotkania, dyskusje, targi i warsztaty – świat wydarzeń online pełen jest najróżniejszych formatów. Kultura nadal ma się dobrze o czym świadczy nasza bogata selekcja wydarzeń, w których możecie wziąć udział całkowicie zdalnie.
1.12 | Premiery Empiku: Paweł Domagała – spotkanie
Kolejna Premiera online tym razem będzie dotyczyła najnowszego albumu Pawła Domagały. Wokalista nagrał płytkę, która ma być przełomem, powrotem do młodzieńczej odwagi i spontaniczności – właśnie dlatego podkreśla on odczuwalną na niej bezkompromisowość. Jak sam zapowiada, możemy spodziewać się wielu nietypowych, muzycznych rozwiązań, a także powrotu do gatunków, które nie należą do głównego nurtu. Chociaż Domagała w krótkiej video zajawce powiedział, że podczas spotkania jest gotów rozmawiać nawet o żylakach, to jesteśmy pewni, że prowadząca je Agnieszka Szydłowska nie pozwoli, by zboczyło ono na niewłaściwe tory. Jeśli chcecie zobaczyć Pawła Domagałę, posłuchać co ma do powiedzenia o albumie i być może zadać mu trapiące Was pytania – wbijajcie 1 grudnia na profil Facebook Empik.com. [IK]
2.12 | Czym jest szkoła: #2 Tańczenie na krawędzi świata – spotkanie
Czym jest szkoła? To organizowany przez Kolektyw Kem oraz Warszawską Świetlicę Krytyki Politycznej cykl spotkań, który skupia się na rozwijaniu sposobów kolektywnej pracy i nauki, korzystając z narzędzi i metod queerowo-feministycznych praktyk performatywnych i choreograficznych. W ramach inicjatywy uczestniczki i uczestnicy zastanowią się m.in. nad tym, czym jest choreografia społeczna, jakie są relacje między pedagogiką krytyczną, performatywnością i produkcją sztuki oraz zadadzą pytanie, jak choreografia „myśli” poprzez społeczeństwo. Punktem wyjścia najbliższego spotkania jest tytuł książki Ursuli K. Le Guin Dancing at the Edge of the World – wydany w 1989 zbiór tekstów poświęcony feminizmowi, zagadnieniom związanym z tematem odpowiedzialności społecznej, literaturze oraz podróżom. Nad tym, co to znaczyć „tańczyć na krawędzi” zastanowią się: Ania Nowak, artystka pracująca w obszarze szeroko rozumianej choreografii, Natalia Sielewicz, historyczka sztuki i kuratorka w Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Katarzyna Słoboda, kuratorka i badaczka związana z Muzeum Sztuki w Łodzi oraz Mateusz Szymanówka, dramaturg i kurator, który współpracował z instytucjami takimi jak CSW Zamek Ujazdowski czy Nowy Teatr. Zaproszone osoby opowiedzą również o tym, jak choreografia i ruch tworzą miejsca i przestrzenie oporu oraz jak empatyczne wspólnoty doświadczane są w praktyce. Spotkanie odbędzie się 2 grudnia o godzinie 19:00. [KP]
3.12 | Premiera To nie jest hip-hop. Rozmowy III – spotkanie
Czeka nas kolejna porcja świetnych wywiadów z twórcami sceny hip-hopowej w Polsce – nie tylko raperami, ale też producentami, DJ-ami, projektantami i wydawcami. Taki dobór rozmówców pozwala autorom nakreślić całościowy obraz sceny, zestawić ze sobą narracje, pokazać bogactwo emocji i ogrom pracy jaki stoi za wytworzeniem się kulturowego zjawiska, jakim bezsprzecznie jest hip-hop. Wśród rozmówców tym razem znaleźli się Paluch, Peja, Eldo, Sarius i dj 600V i inni. Tym razem pytań jest jak najmniej, tak by twórcy mieli jak największą swobodę nakreślając indywidualną historię.
W czasie czwartkowego spotkania online autorzy, Jacek Baliński i Bartek Strowski, opowiedzą o pracy nad książką. W materiałach prasowych podkreślają, że to najmocniejsza spośród wszystkich publikacji – chętnie zatem poznamy tajniki procesu, który doprowadził do jej stworzenia. Liczymy też, że podzielą się z nami własnymi anegdotami – sama trzecia część książki została oparta o aż 75 godzin nagrań, które zapewne kryją w sobie niejedną ciekawą opowieść.
3.12 | Cool Cat Backstage Boys: churros! – jedzenie / warsztaty
Ekipa warszawskiej restauracji The Cool Cat zaprasza do wspólnego gotowania i przygotowania jednego z najbardziej kalorycznych deserów na świecie! Churros to tradycyjny hiszpański przysmak przypominający pączki, który często podawany jest na śniadanie bądź sprzedawany wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy. Smażone w głębokim tłuszczu chrupkie pręty z parzonego ciasta posypuje się cukrem i moczy w czekoladzie. Do stworzenia tej kalorycznej bomby The Cool Cat przygotował specjalny pakiet produktów, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne składniki oraz przybory. Zestawy możecie zamówić na terenie Warszawy z dowozem, od wtorku od 16:00 na knajp.pl/thecoolcattr lub knajp.pl/thecoolcatsolec, albo odebrać osobiście z The Cool Cat TR na Marszałkowskiej 8 lub The Cool Cat na Solec 38. Warsztaty odbędą się w czwartek 3 grudnia o godzinie 19:00, a poprowadzą je Bartosz Jakubowski i Kuba Kaftański. [KP]
4.12 | DG Stage presents: Hildur Guðnadóttir, Chris Watson & Sam Slater – koncert
Od premiery Czarnobylu – hitowej produkcji HBO zgarniającej szereg nagród i przychylnych recenzji – minęło już sporo czasu. Mimo to, ścieżka dźwiękowa autorstwa Hildur Guðnadóttir nie straciła nic a nic ze swego uroku. Występ artystki z Chrisem Watsonem i Samem Slaterem miał być jedna z głównych atrakcji tegorocznej edycji festiwalu Unsound. Kiedy świat opanowała pandemia, wydarzenie stanęło pod znakiem zapytania.
Na szczęście organizatorzy znaleźli wyjście z tej sytuacji i postanowili zmienić docelowe miejsce koncertu. Padło na warszawski budynek byłej drukarni, który idealnie wpasował się w motyw przewodni eventu. Intensywne błyski stroboskopu, zabawa światłami i masywne dźwięki wypełniające tę industrialną przestrzeń tworzyły ciekawą mieszankę doznań. Zdecydowanie warto poświęcić chwilę na doświadczenie tego wydarzenia online, nawet jeśli format audio/video nie będzie w stanie przełożyć na wirtualną rzeczywistość wszystkich wrażeń z występu na żywo. [PW]
5.12 | 7-My Sierpnia, premiera filmu w ramach WATCH DOCS | Avtomat live – film i spotkanie
7 sierpnia 2020 roku to data, którą należy zapamiętać. To właśnie tego dnia doszło do brutalnego zderzenia z siłami policji, kiedy to ludzie postanowili wyjść na ulicę by wyrazić swoją solidarność z zatrzymaną wcześniej aktywistką – Margot. Do aresztu trafiło wówczas 48 osób, a wśród nich bohaterki i bohaterowie dokumentu Michała Bollanda. Kajetan, Kamila, Krem, Julia i jej partnerka przybliżają okoliczności tego tragicznego zdarzenia. Dokument obejrzycie w ramach rozpoczynającego się 5 grudnia festiwalu WATCH DOCS. Wydarzeniu towarzyszyć będzie rozmowa oraz muzyczny live act występującego w dokumencie Kajetana aka Avtomata. Niedawno rozmawialiśmy z artystą przy okazji wydania jego EP-ki Human Rights. [PW]
6. 12 | Sylwia Chutnik rozmawia z Joanną Krakowską o Odmieńczej rewolucji – spotkanie
Pisarka i dziennikarka Sylwia Chutnik porozmawia z autorką książki Odmieńcza rewolucja. Performans na cudzej ziemi, Joanną Krakowską. Pozycja ukazała się nakładem Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie i Wydawnictwa Karakter. Tytułowa rewolucja zawarta jest w sztuce queerowego performansu, który jak w soczewce odbija przemiany kulturowe i społeczne napięcia, wchłaniając jednocześnie inspiracje nowojorskim środowiskiem artystycznym. Jest to zatem historia literatury, teatru, sztuk wizualnych i tańca tamtego okresu. Historia zarazem kontrkultury i popkultury. Narracja dotyka okresu od lat sześćdziesiątych po dziewięćdziesiąte i dotyczy wydarzeń na Manhattanie. Zawiera również nawiązania do przyszłości i przeszłości, a czasem zagląda na teren Polski, ujawniając rodzimy koloryt tytułowej „rewolucji”. Spotkanie będzie transmitowane na żywo na Facebooku Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. [JG]
25.11 – 6.12 | 14. Festiwal Filmowy Pięć Smaków – filmy
Bez wątpienia Pięć Smaków stał się jednym z najważniejszych wydarzeń w całości poświęconych kinematografii i kulturze azjatyckiej. W tym roku festiwal odbędzie się już 14 raz! Program składa się z siedmiu sekcji: Podróż do Azji, Azjatycki VR, Hongkong dziś, Parasites, Nowe Kino Azji, Asian Cinerama i Kino ze smakiem.
W tej ostatniej sekcji jednym z filmów jest Smak Phở. Mariko Bobrik z japońską precyzją portretuje skomplikowaną relację ojciec-córka. Long (Thang Long Do) pochodzi z Wietnamu, jest kucharzem, specjalistą od klasycznego dania kuchni wietnamskiej, zupy Phở. Ciężko jest mu się odnaleźć w zabieganej, warszawskiej rzeczywistości. Dodatkowo, sam wychowuje córkę, Maję (Lena Nguyen), która wstydzi się swojego pochodzenia i ukrywa przed rówieśnikami przygotowywane codziennie przez ojca, w oparciu o wietnamskie tradycje, drugie śniadanie. Ich wspólne życie obraca się o 180 stopni, kiedy szef Longa postanawia wrócić do Wietnamu. W rezultacie bohater będzie musiał opanować nowe umiejętności kulinarne. To jednak okaże się mniejszym problemem w porównaniu do kłopotów wychowawczych z którymi przyjdzie mu się zmierzyć…
Mariko Bobrik reżyserii uczyła się w Szkole Filmowej w Łodzi i jest to jej długometrażowy debiut. Projekt brał udział w programie Cinéfondation: Résidence du Festival de Cannes jak i Berlinale Script Station. Scenariusz filmu otrzymał drugą nagrodę w konkursie Script Pro 2015.
Ten i inne filmy z festiwalowych sekcji znajdziecie w ramach 14. edycji Pięciu Smaków. Nieprzypadkowo impreza ta jest jedną z najważniejszych w Europie poświęconych Azji, co udowadnia również tegorocznym programem. [DL]
1-12.12 | Świąteczne Targi WZORY – targi
Nie masz pomysłu na prezent? Chciałbyś_abyś udekorować swoje mieszkanie, urozmaicić prywatną przestrzeń a przy okazji wesprzeć polskich projektantów i projektantki? Świąteczne Targi WZORY spieszą z pomocą. Odbywające się co roku w Domu Braci Jabłkowskich wydarzenie tym razem wystartuje w formule online. Od 1 do 10 grudnia na specjalnej platformie będziecie mogli poszperać na wirtualnych pólkach w poszukiwaniu oryginalnych upominków dla siebie i najbliższych. W tym roku do współpracy organizatorki WZORÓW zaprosiły aż 130 wystawców! Stylowa biżuteria, nietuzinkowe grafiki, minimalistyczna ceramika czy wyjątkowe, ręcznie robione gadżety – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Stecka.pl oferuje ceramikę w nowoczesnych kształtach przypominających produkty drukarek 3D. Light&House Design pozwolą nam przenieść się do świata bajek wraz z tradycyjnymi, drewnianymi zabawkami rodem z minionej epoki. Dzięki Hedonism Warsaw zaopatrzymy się w torebki, których próżno szukać w zwykłych sieciówkach a justgrey udekoruje nasze ściany delikatnymi grafikami, ocieplając każde wnętrze.
Świąteczne Targi WZORY stwarzają okazję do wspomożenia lokalnych, małych biznesów, które stały się mimowolnie ofiarą pandemii. Dla wielu rodzimych, niszowych marek najbliższe miesiące będą decydować o ich „być albo nie być”. Dzięki WZOROM z poziomu wygodnej kanapy czy fotela będziecie mogli zrobić komfortowe zakupy unikając atmosfery świątecznej gorączki, jednocześnie wspierając rodzimy design. [MS]
do 17.01 | Delivery Week – jedzenie
Nie da się ukryć, że pandemia koronawirusa pokrzyżowała plany wielu branżom. Bez wątpienia gastronomia jest tą gałęzią gospodarki, z którą wirus zdecydowanie się nie patyczkował. Na przeciw temu wychodzi Restaurant Week z kolejną edycją festiwalu pod hasłem Delivery Week.
Jak to działa? Wystarczy wejść na stronę www.deliveryweek.pl i wybrać restaurację serwującą ulubioną kuchnię. Szefowie przygotują dla Was 2-daniowe doświadczenie, które zostanie dowiezione do Twojego domu w formie dostawy bezkontaktowej.
Jedną z restauracji biorących udział w akcji jest Mojo Picón. Restauracja serwuje dania kuchni hiszpańskiej z wyraźnym akcentem na Wyspy Kanaryjskie. W standardowym menu znajdziecie słynne beszamelowe kotleciki croquetas w wielu różnych wariantach smakowych czy szeroki wybór dań z owoców morza, w tym oryginalną paellę. Wegetarianie też nie pozostaną głodni, bo w menu znajdziecie m.in. słynne pieczone ziemniaki, papas bravas. Te wszystkie pyszne dania popijecie winami i piwami z szerokiej selekcji szefa kuchni.
W festiwalowym menu znajdziemy wspólną przystawkę do obu dań. Jest to mini sałatka serwowana z grillowanym kozim serem pleśniowym i orzechami. Jeśli chodzi o dania główne, to znajdziecie dwie opcje. Wersja mięsna to Arroz Caldoso de Mariscos, czyli duszony w szafranie hiszpański ryż z owocami morza, takimi jak mule, małże, kalmary czy krewetki. W wersji wege skosztujecie Tortilla Campera con Pimientos del padron. Ale niech Was nie zmyli nazwa – nie jest to pszenny czy kukurydziany placek, tylko omlet na wiejskich ekologicznych jajach z ziemniakami i przepysznymi papryczkami padron. Zgłodnieliście? My bardzo.
Zamawiać z Mojo Picón jak i wielu innych restauracji biorących udział w akcji możecie do 17 stycznia. Koszt kulinarnego doświadczenia to 39 zł. Wspierajmy prężnie rozwijającą się gastronomię w naszym kraju w tak ciężkich dla niej czasach. [DL]
Wydarzenia selekcjonowali dla Was i opisywali: Jagoda Gawliczek, Igor Kozak, Dymitr Liziniewicz, Kacper Pliżga, Milena Soporowska i Patryk Wojciechowski.
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE