Czytasz
Nasi Ludzie: Żarcie na Kółkach

Nasi Ludzie: Żarcie na Kółkach

Żarcie na Kółkach
Chcemy pokazać ludzi, którzy stoją za najciekawszymi wydarzeniami w różnych miastach. W naszym goingowym cyklu „Nasi Ludzie” prezentujemy kolektywy mające spory wpływ na kulturalne (i nie tylko!) życie miasta i które za swój cel obrały organizowanie znakomitych wydarzeń. Przed Wami kolejny wywiad, tym razem z organizatorami największych polskich foodtruckowych zlotów Żarcie na Kółkach.
Start sezonu już w najbliższy weekend, a my nie możemy się doczekać pysznej szamki!

Jak opisalibyście cykl Żarcie na Kółkach – w jakich okolicznościach powstał, jaka jest jego idea, cel i założenia?

Żarcie Na Kółkach powstało z miłości do jedzenia i spędzania każdej wolnej chwili „pod chmurką”. Chyba nie ma osoby, której choć raz nie przyszło do głowy, by zjeść coś pysznego w trakcie wakacyjnego spaceru czy leżakowania na trawce. Postanowiliśmy coś z tym zrobić, wychodząc naprzeciw modzie, która opanowała wcześniej Stany Zjednoczone i Zachód. Tam food trucki stoją przed najwyższymi biurowcami, w pobliżu plaży czy w samym środku parku. Nie zostało nam nic innego, jak wgryźć się w temat, przełknąć ciężkie początki, strawić przeszkody i ruszyć z kopyta!

Czym się kierujecie dobierając wystawców na wasze zloty?

Śledzimy rynek food trucków bardzo uważnie i staramy się zapraszać na nasze wydarzenia ciekawe koncepty gastronomiczne, podążające za najnowszymi trendami. Jednak na pierwszym miejscu stawiamy zdecydowanie jakość podawanych dań – to podstawa. Walczymy z przekonaniem, że w food truckach nie można zjeść zdrowo i smacznie. W tym kontekście wiele trucków bije na głowę restauracje stacjonarne. Zwracamy także uwagę na wygląd trucków. Zdezelowane, obdrapane budy nie mają szans, by wziąć udział w naszym wydarzeniu.

Żarcie na Kółkach
fot. materiały prasowe

Które food trucki wyróżniają się spośród innych, wybiły się dzięki ŻnK, osiągnęły status “kultowych” lub wiąże się z nimi ciekawa historia? Która edycja najbardziej zapadła wam w pamięć i dlaczego?

Kochamy wszystkich naszych wystawców, uwielbiamy ich jedzenie, ale również cenimy sobie relacje z osobami, które prowadzą te smaczne biznesy. Jednak najbliżsi naszym sercom są ci, którzy są z nami od początku, czyli od 2013, kiedy zorganizowaliśmy pierwszy zlot foodtruckowy w Polsce. W weekend spotkamy się z dwójką najmocniejszych zawodników, ktorzy wystąpili na historycznym pierwszym zlocie. Są z nami cały czas i będą karmić również teraz przy Narodowym – są to Jakie Taco?! oraz Zapiekanka Snack Bus.

Jeśli chodzi o wydarzenia – najważniejszy jest zawsze Start Sezonu. Między innymi dlatego, że po zimie apetyt na zlot food trucków jest gigantyczny! W najbliższy weekend, 24 i 25.03, rozpoczynamy sezon pod PGE Narodowym. Lokalizacja i skala wydarzenia są imponujące. Blisko 100 mobilnych restauracji, strefa chilloutu, DJ-e. To naprawdę dwudniowe święto jedzenia, które zawsze zapisuje się w naszej pamięci najlepiej.

Jaka jest przyszłość waszego cyklu (w perspektywie 5-10 lat), co planujecie zmienić, może ulepszyć?

Jesteśmy przekonani, że w Polsce będzie coraz więcej food trucków. Mobilne restauracje małymi krokami podbijają serca i żołądki rodaków, a to dopiero początek. Dlatego za 5-10 lat nasze zloty będą jeszcze większe i bardziej zróżnicowane. Przy okazji chcielibyśmy przekonywać, że żarcie na kółkach może być zdrowe i oparte o lokalne składniki. Już teraz obserwujemy, jak nasze wozy chwalą się pochodzeniem składników, których używają. To często lokalni rolnicy, rodzinne masarnie, a nawet przydomowe ogródki!

Żarcie na Kółkach
fot. materiały prasowe

Podzielicie się jakąś anegdotą? Wymyślne oczekiwania i fanaberie wystawców, zaskakujące zwroty akcji, przygody mrożące krew w żyłach etc.?

W tym kontekście jesteśmy nudni jak flaki z olejem. A to dlatego, że nasze zloty planujemy dużo wcześniej. Logistyka i promocja takiego wydarzenia to działania, które rozciągają się na tygodnie. Nie możemy sobie pozwolić na wpadki i nieoczekiwane zwroty akcji. Te ostatnie płata nam wyłącznie pogoda, ale na nią wpływu nie mamy.

Sprawdź też
Wojtek Mazolewski On the Corner Pete Buckenham jazz Londyn Worldwide FM

Trzy hasła, które najlepiej was opisują, to:

Najlepsze składniki, czyli najlepsze wozy, które zapraszamy do udziału w naszych zlotach.

Egzotyczne przyprawy, czyli food trucki, które serwują potrawy z najdalszych zakątków świata.

I szczypta uśmiechu, którą dodajemy do każdego dania. Zresztą to widać na naszych zdjęciach, które regularnie publikujemy w ramach naszego Facebooka i Instagrama. Nasze zloty i potrawy wywołują dużą radość i wielki uśmiech!

Zobacz komentarze (0)

Odpowiedz

Your email address will not be published.

Copyright © Going. 2020 • Wszelkie prawa zastrzeżone