Pyszne na wieki. Ta TikTokerka serio gotuje przepisy z nagrobków
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
Czekaj, co? Przepisy z nagrobków?!
To prawdopodobnie najdziwniejsza rzecz, jaką znajdziecie dziś w internecie. Przepisy z nagrobków serio istnieją. I da się je ugotować.
W wielu kulturach – niegdyś także w Polsce! – raczono zmarłych rozmaitymi posiłkami. Pozostawione przy nagrobkach czy ołtarzykach talerze z symbolicznymi potrawami miały gwarantować przychylność, płynącą z zaświatów. Kuchnia funeralna to także dania, którymi karmimy żałobników. W internecie można znaleźć chociażby przepisy na comford food do podania na stypie, czyli proste i satysfakcjonujące posiłki, pomagające poradzić sobie z trudnymi emocjami. Takie jedzenie na pocieszenie. Okazuje się jednak, że jest jeszcze jedna sfera nekro-gastronomii, o której mogliście nie mieć pojęcia.
Upiorne archiwum
Pierwsze filmiki na koncie ghostlyarchive, prowadzonym przez Rosie Grant, pojawiły się w 2021 roku, gdy jego założycielka zaczęła praktyki na cmentarzu. Publikowała rozmaite ciekawostki, związane zarówno z historią placówki, jak i zasadami jej funkcjonowania. Zastanawiała się, czemu cmentarze mają ogrodzenia albo co robią tam pszczoły. Autorkę od początku cechowało czarne poczucie humoru. Jedno z nagrań pokazuje na przykład, jak szuka nagrobka znanej osoby… by skonstatować Och nie, on nie żyje :c
@ghostlyarchive Well… found him #cemeterytiktok #graveyardshift #spookytiktok #fy #graveyard #internlife #dc #scavengerhunt ♬ Taste – Tyga
Konto stopniowo zaczęło się rozkręcać. Filmiki stały się bardziej różnorodne, ale zawsze oscylowały wokół tematyki funeralnej. W kadrze pojawiają się i nawiedzone domy, i tablice ouija, i… posty książkowe. Przyznaję, że gdyby na start nie przyciągnęłaby mnie do siebie gotowankiem, podbiłaby moje serce czytelniczymi rekomendacjami.
Sprawdź też: wywiad z argentyńską królową grozy | MORE Książkowe
@ghostlyarchive Am I missing any? #booktok #fallreads #autumnbooks #scarybooks #cemeterytok #cemeteryboys #neilgaiman #aidenthomas #alisonbechdel #graveyardbook ♬ Jump In the Line (Shake Shake Senora) – Harry Belafonte
Pierwszy nagrobkowy przepis pojawił się u ghostlyarchive dopiero w styczniu 2022 roku. Na płycie znalazła prostą recepturę na SPRITZ COOKIES. Wyjaśnienia nie zawierały zbyt wyczerpujących wskazówek, więc wiele zależało od powodzenia w podejmowanych spontanicznie decyzjach. Jak wyszło? TikTokerka oceniła efekt słowami: TO DIE FOR. Internauci reagowali na materiał z dużym entuzjazmem i namawiali autorkę do dalszych poszukiwań. Oczywiście, nie obyło się bez masy funeralnych żarcików.
@ghostlyarchive Naomi Miller-Dawson’s grave in Green Wood Cemetery #recipesoftiktok #recipesforyou #gravestone #greenwoodcemetery #taphophile #spritzcookies #gravetok ♬ edamame – bbno$
Jeśli je schrzanisz, będzie cię nawiedzać duch szefa kuchni. Ale bez presji – komentował pod postem P Dragon. Kiedy pytali Naomi o jej przepis na Spritz Cookies, mówiła „Po moim trupie” – śmieszkowała kelindahoguesloan.
Znaleźć swoją niszę
W równo rok od pierwszego posta, Rosie Grant stała się ekspertką od funeralnej kuchni. Wyszukuje nagrobek za nagrobkiem i przywraca do życia kolejne przepisy. W ciągu całego 2022 roku ghostlyarchive ugotowała jedzenie na bazie 17 tego typu przepisów. Na jej koncie znajdziemy recepturę ciasta marchewkowego, dipu serowego, jak i mięsnej zapiekanki. Jest w tym coś bardzo uroczego – przetrwały dziesiątki lat wykute w kamieniu, by zrobić furorę na ulubionej platformie generacji Z.
„Smoczy oddech” robi furorę na TikToku. To nie do końca bezpieczny deser
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.