Co będziemy jeść w przyszłości? Prześwietlamy program Festiwalu Przemiany „apetyt i apatia”
Chodzę na wystawy, piszę o nich i je polecam. Z…
Czy mięso produkowane w laboratoriach to nadal wizja rodem z filmów sci-fi, a może nasza przyszła kolacja? Odbywający się pod hasłem „apetyt i apatia” Festiwal Przemiany porusza problem konsumpcji, koncentrując się na hodowli, uprawie i marnowaniu jedzenia. Od 3 do 6 października w warszawskim Centrum Nauki Kopernik artyści i naukowcy wyrwą nas z pozornie błogiej, poobiedniej drzemki, wskazując na konsekwencje działań globalnego przemysłu spożywczego.
Produkcja jedzenia stanowi rodzaj tabu – choć świadomość tego skąd pochodzi staje się coraz większa, nadal uciekamy od odpowiedzialności za to, co niesie ze sobą jego wytwarzanie. Globalizacja, wpływając na sposoby w jakie zdobywamy pożywienie, jego dystrybucję i jakość, przyczyniła się do stopniowego usypiania naszej czujności. Ciągłe życie w pośpiechu, które ułatwia korzystanie z łatwych i szybkich rozwiązań sprawia, że często nad szczytne idee przedkładamy potrzeby dnia codziennego. Festiwal Przemiany podejmie te tematy podczas nadchodzącej edycji z motywem przewodnim „apetyt i apatia”.
Jednocześnie, temat destrukcji planety staje się coraz bardziej widoczny. Niedawno ulice miast ogarnął ogólnopolski Generalny Strajk dla Ziemi, tydzień wcześniej maszerowaliśmy z kolei w Młodzieżowym Strajku Klimatycznym. Coraz bardziej popularne stają się produkty wegańskie (o odbywającym się w weekend Wege Festiwalu pisaliśmy tutaj), domy mody prześcigają się w pomysłach na roślinne zamienniki skóry, zamiast leków często wybieramy zioła i inne metody tzw. medycyny alternatywnej.
Przemiany tradycyjnie konfrontują nas z trudną teraźniejszością, po to by skłonić do namysłu nad przyszłością. Bogaty program, w tym spotkania, koncerty, filmy i warsztaty, porusza wiele aktualnych tematów. My wybraliśmy najciekawsze według nas eventy. Sprawdźcie, co czeka Was w Centrum Nauki Kopernik od czwartku do niedzieli!
Wystawa
Jak co roku w ramach festiwalu Przemiany przygotowywana jest specjalna wystawa, która stanowi artystyczno-naukową ilustrację tematu edycji. „Uśpieni sytością” to futurologiczna podróż, jednak przyszłość jakiej dzięki niej doświadczymy wcale nie jest aż tak odległa. Ekspozycja podzielono na 3 sekcje – jedna z nich skupia się na hodowli zwierząt, druga na uprawie roślin, trzecia zaś to gorzkie podsumowanie destrukcyjnych rezultatów polityki przemysłu spożywczego. Nie będzie to ubrana w abstrakcyjne dane popularnonaukowa pogadanka, a raczej próba brutalnego „wytrącenia ze sfery komfortu”.
Film
Przemiany to okazja do obejrzenia dokumentów, które niekiedy w zabawny, innym razem naukowy i poważny sposób opowiadają o naszym stosunku do tego, co, kiedy i jak konsumujemy. Michael Schwarz i Michael Pollan odwiedzają różne kraje przyglądając się kulturowym uwarunkowaniom tradycji żywieniowych. Swoje konkluzje zawarli w filmie W obronie jedzenia. Ściśle chronione zakłady przemysłowe hodowli zwierząt penetruje Christopher Dillon Quinn. Zjadanie zwierząt to przejmująca opowieść o tym, o czym nie chcemy wiedzieć, ale i próba znalezienia alternatyw dla „fabryk mięsa”. Taką alternatywę znaleźli autorzy Zjedz to!. Czy niedługo będziemy się żywić produktami prosto ze śmietnika? Grant Baldwin sprawdza, czy freeganizm może uratować świat.
Spotkania
Rozmawiać o naszym przyszłym menu, menu naszych dzieci i wnucząt będą naukowcy, artyści, filozofowie i projektanci. Spotkanie „Zmiany klimatyczne a przyszłość żywności” porusza bardzo szeroko dziś dyskutowany problem emisji szkodliwych gazów i innych destrukcyjnych działań człowieka. Razem z dr hab. Zbigniewem M. Karaczunem, specjalistą ochrony środowiska, zastanowimy się jak globalne ocieplenie zmienia dzisiejsze rolnictwo. Co będziemy jeść jeśli pozbawimy się naturalnych produktów? Czy jesteśmy świadkami tworzenia się nowej, stechnicyzowanej wersji natury? W ramach spotkania „Projektowanie żywności” dzięki Chloé Rutzerveld, kuratorce i artystce, członkini Next Nature Lab, dowiemy się jak myślenie designera może poprawić wydajność produktów spożywczych. Na koniec, w ramach wyjątkowego „Showroomu”, poznamy tych, którzy za owe innowacyjne produkty będą odpowiedzialni: w strefie EIT Food zobaczymy, jak można produkować jedzenie minimalizując straty surowców i rozpad planety, a przedstawiciele Foodtech.ac opowiedzą m.in. o tym, co właściwie nazywamy „mięsem in vitro”.
Warsztaty
Przemiany to nie tylko teoria, ale i praktyka. Czeka nas bogaty program warsztatów ze specjalistami – od psychodietetyków po biotechnologów.
Czy głodówka może być lecznicza? Czy suplementy rzeczywiście działają? Na te i inne pytania dotyczące roli jadłospisu w naszym życiu organizatorzy spróbują odpowiedzieć w ramach spotkania warsztatowego „Zdrowie to za mało”. Już niedługo może się okazać, że pożywienie, które codziennie ląduje na naszym stole ma coraz mniej wspólnego z naturą. O granicach chemicznej ingerencji w produkty spożywcze dowiemy się na spotkaniu „Sztuczne czy naturalne”. Nie tylko to, co jemy, ale i to jak przygotowujemy nasze posiłki ma znaczenie. „Żywność pod wysokim ciśnieniem” to okazja do poznania nowoczesnych sposobów obróbki jedzenia, które mogą znacznie wpłynąć na jego jakość.
Muzyka
Jak co roku, program Przemian wzbogacają wydarzenia muzyczne. Materiał z nowej płyty Zamilskiej usłyszycie już w nadchodzący piątek. Polska reprezentantka sceny elektronicznej po raz pierwszy użyje nie tylko Abletona czy syntezatorów, ale również wokalu i tekstów. Na scenie usłyszymy też poetę, podopiecznego Dunno Recordings, frontmana zespołów Kot i Niwea, Wojciecha Bąkowskiego. Multidyscyplinarny artysta wystąpi 5 października. Z kolei w niedzielę Paweł Szamburski, muzyk związany z warszawskim Lado ABC zaprezentuje swoją autorską mieszankę elektroniki, klarnetu i wokalu. Jeśli ciekawi Was, co go inspiruje, sprawdźcie specjalnie przygotowaną dla nas „duchową” playlistę artysty.
Cały program Przemian dostępny jest TUTAJ.
cover fot.: Zamilska, źródło: materiały organizatora
Chodzę na wystawy, piszę o nich i je polecam. Z wykształcenia historyczka sztuki i fotografka, z zamiłowania kartomantka. Ezo tematy nie są mi obce. Lubię rozmawiać, szczególnie z kobietami i o kobietach. Jestem związana z Radiem Kapitał, gdzie współprowadzę "Tarotiadę" i mam swoje solowe pasmo "Czeczota".